Tabu

Tabu de roze olifant staat voor openheid over 'lastige' onderwerpen.

‘De olifant in de kamer’ is van oudsher het beeld van zwijgzaamheid en ontkenning. Ahmet Türkmen, kunstenaar en herstelcoach, bestrijdt op creatieve wijze stigma, uitsluiting en vooroordelen. Met zijn eerdere werken ‘Stigmajas’, ‘Inclusietaxi’ en het boek ‘Taboe’ over zijn eigen herstelervaring, laat hij zien dat niemand het verdient om negatief gelabeld te worden.

“Iemand met een problemen als een verslaving, een detentie achtergrond of andere negatieve ervaring, is niet alleen dat. Je bent ook een mens met kwaliteiten die gezien mogen worden voorbij het stigma.”

Met Tabu de roze olifant pleit Ahmet voor meer openheid en het bespreekbaar maken van problematische situaties en mentale gezondheid.

 

Tabu bordspel en boek met ervaringsverhalen.

Spelontwerper en uitgever Taleswapper werkt samen met Ahmet Türkmen aan het psycho-educatieve spel ‘Tabu – ik praat erover’.

Het bordspel neemt spelers mee in uiteenlopende ‘lastige’ situaties. Deelnemers staan door het spel in de schoenen van mensen die te maken hebben met bijvoorbeeld verslavingen, suïcidale gedachten of andere mentale problemen. Maar ook discriminatie en uitsluiting op grond van geslacht, seksuele voorkeur, neurodivergentie, etniciteit of andere gronden, en zaken als schulden, detentie of analfabetisme komen langs.

Tabu – ik praat erover is een bordspel met situatiekaarten en een boek waarin ervaringsverhalen en praktische informatie staat. Het spel is bedoeld om docenten, coaches, welzijnswerkers en beleidsmakers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de dagelijkse problemen van veel mensen. Problemen die vaak onzichtbaar blijven omdat schaamte en zelfstigma ervoor zorgen dat mensen niet durven te praten over hun ervaringen, en de weg naar hulp niet durven te nemen.

De ontwikkeling van ‘Tabu- ik praat erover’ wordt ondersteund door Social Run.

Een eerste concept van het spel is in 2022 gepresenteerd in het Museum van de Geest, tijdens de Dag voor de Leefstijl.

Ahmet Türkmen

Ahmet Türkmen (Herstelkompas) laat zien dat een mens meer is dan zijn verslaving of psychisch probleem. In 2018 verscheen zijn boek ‘Taboe’ waarin hij vertelt over zijn verslavingsverleden en zijn Turkse achtergrond. Hij zet dit boek samen met de door hem ontwikkelde Stigmajas en Tabu de roze olifant in tijdens gastlessen en inspiratiesessies over taboes, verslaving, (zelf)stigma, herstel, Turkse cultuur, ervaringsdeskundigheid en sociale inclusie.

Tabu de roze olifant en de stigmajas zijn sinds 2020 onderdeel van de collectie van Museum van de Geest in Haarlem. Het Museum van de Geest ontving in mei 2022 de prestigieuze prijs ‘European Museum of the Year’. In de berichtgeving daarover prijkt ‘Tabu de roze olifant’ in volle glorie en niemand minder dan koningin Máxima bewonderde de baanbrekende kunstwerken in het museum.

Ahmet Türkmen met koningin Máxima en Tabu in Het Museum van de Geest.