Workshop taboes bespreekbaar maken

Workshop taboes bespreekbaar maken
25 januari 2024 Taleswapper

Taboes bespreekbaar maken

‘Tabu de Roze Olifant’ staat voor openheid over ‘lastige’ onderwerpen. ‘De olifant in de kamer’ is van oudsher het beeld van zwijgzaamheid en ontkenning. Met Tabu de Roze Olifant pleit Ahmet Türkmen voor meer openheid en het bespreekbaar maken van problematische situaties en mentale gezondheid.

Ahmet Türkmen (Herstelkompas) laat zien dat een mens meer is dan zijn verslaving of psychisch probleem. In 2018 verscheen zijn boek ‘Taboe’ waarin hij vertelt over zijn verslavingsverleden en zijn Turkse achtergrond. Hij zet dit boek samen met de door hem ontwikkelde ‘Stigmajas’ en ‘Tabu de Roze Olifant’ in tijdens gastlessen en inspiratiesessies over taboes, verslaving, (zelf)stigma, herstel, Turkse cultuur, ervaringsdeskundigheid en sociale inclusie.

Wilma Mulder (Taleswapper Publishing & Events) is filosoof, docent, uitgever en ontwikkelaar van dialoogbevorderende spellen en (psycho) educatief materiaal. Wilma begeleidt socratische gesprekken en verzorgt workshops rondom dialoog, vragen stellen, burgerschap en persoonsvorming.

Ahmet Türkmen en Wilma Mulder bieden gezamenlijk workshops aan gericht op het bespreekbaar maken van taboes en psychische kwetsbaarheid op het werk of op school. De workshop duur ca. 1,5 uur en bestaat uit een presentatie van Ahmet, gevolgd door een reflectie op de eigen werk- of schoolomgeving, onder begeleiding van Wilma. Na afloop zijn werkgevers en schoolbestuurders niet alleen geïnspireerd, maar beschikken zij ook over handvatten om meer aandacht te besteden aan mentale gezondheid, en om de eigen organisatie inclusiever en veiliger te maken.

‘Tabu de Roze Olifant’ en de ‘Stigmajas’ van Ahmet Türkmen zijn beide te bewonderen in het Museum van de Geest te Haarlem.

Meer weten over de workshop ‘Taboes bespreekbaar maken’? Neem contact op.

TABU ‘ik praat erover’ – bordspel en boek

Ahmet, Wilma en een team van andere professionals ontwikkelen een bordspel met boek vol ervaringsverhalen en praktische informatie rondom taboes, (zelf)stigma, discriminatie en uitsluiting.

Met  Tabu ‘ik praat erover’ maken  docenten, coaches, welzijnswerkers en beleidsmakers op een laagdrempelige manier kennis met de dagelijkse problemen van veel mensen. Problemen die vaak onzichtbaar blijven omdat schaamte en zelfstigma ervoor zorgen dat mensen niet durven te praten over hun ervaringen, en de weg naar hulp niet durven te nemen.

Workshops en trainingen