Bezoek aan SpellenLab Vives Hogeschool

Bezoek aan SpellenLab Vives Hogeschool
22 november 2023 Taleswapper

Dit is een spel waar wij gelukkig van worden! Zonder enige competitie worden spelers uitgenodigd om iets over zichzelf te vertellen. Net doordat er ‘geen verplichting’ is, stimuleert dit de spelers om tot verhaal te komen.
Het eenvoudige concept en de prachtige uitvoering zorgt dan ook nog eens voor een extra troef.

Binnen VIVES SpellenLab wordt ‘360 Verhalen’ al jaren ingezet in de workshops:

– Ouderenzorg: intergenerationeel werken en reminiscentie
– Verbinding en weerbaarheid: (positief) leren communiceren
– Anderstalige nieuwkomers: verhalen vertellen (eventueel in het Nederlands)
– Teambuilding: elkaar beter leren kennen
– Mensen met autisme: iets vertellen over jezelf, leren luisteren naar anderen
– Ergotherapie: affectieve vaardigheden m.b. communicatie
– Sociale en emotionele vaardigheden: stimuleren van (positieve) communicatie
– Gezinsbegeleiding: stimuleren van communicatie, luisteren naar elkaar

360 Stories is een spel dat de essentie van het samenleven samenvat: communiceren met en luisteren naar elkaar!

Recensie door Vives Hogeschool Spellenlab, Jef Suykerbuyk. Het Spellenlab beschikt over de grootste collectie spellen ter wereld.

Bijzonder! SpellenLab heeft samen met studenten van Vives Hogeschool een aangepaste versie van 360 Stories ontwikkeld. Deze uitvoering is voorzien van vragenkaartjes en eenvoudigere afbeeldingen, en is speciaal geschikt voor mensen met dementie. Een geweldige variant die wij mogelijk aan ons portfolio gaan toevoegen.

Alle foto’s zijn gemaakt door Jeannette Ooink.

Op bezoek bij SpellenLab Vives Hogeschool

Het SpellenLab, onderdeel van Vives Hogeschool West Vlaanderen (België), herbergt ruim 21.000 spellen en beschikt daarmee over de grootste spellencollectie ter wereld. Het SpellenLab is al jaren  een enthousiaste gebruiker van het 360 Stories spel en volgt met belangstelling de ontwikkeling van andere Taleswapper producten. Hoogste tijd dus voor een persoonlijke kennismaking!

Wij troffen Jef Suykerbuyk en Nele Castelein in het SpellenLab te Brugge. SpellenLab houdt zich al sinds 2000 bezig met de integratie van spellen in de klas. Sinds enkele jaren ligt de focus ook op het gebruik van spellen binnen de zorgsector. Bedrijven kunnen bij SpellenLab terecht voor teamgerichte vormingen en activiteiten. Bij deze brede doelgroep wordt het 360 Stories bordspel veelvuldig ingezet. De eenvoud van het spel, de mooie vormgeving en de hoge effectiviteit wordt door deelnemers zeer gewaardeerd.

Jef en Nele hebben ons rondgeleid en veel verteld over de bijzonder spellen die door SpellenLab zijn verzameld. Er zijn spellen van begin vorige eeuw zoals de eerste versies van ‘Mensch erger je niet’ en nog oudere, prachtige spelplaten, vaak met de hand ingekleurd. Jef weet ook veel smakelijke anekdotes op te dissen, zoals de ‘urban myth’ dat het schaakspel oorspronkelijk voor vier spelers was bedoeld, maar door een koninklijk heerschap is omgebouwd tot een spel voor twee. Waarom? Omdat verliezen van één tegenstander beter stilgehouden kan worden dan van drie.

 

Spelen is duidelijk van alle tijden en voor alle leeftijden. Het inzetten van spel in de klas, de zorg en bij bedrijven is een ontwikkeling die veel positieve resultaten boekt. Wij zijn dan ook erg blij met de samenwerking met het SpellenLab en zijn overeengekomen dat wij ons contact nog warmer gaan stoken.

SpellenLab test momenteel ons psycho-educatieve Herstel spel (voor mensen met een LVB) bij een psychiatrisch ziekenhuis; de eerste reacties zijn bijzonder positief.

De spellen die Taleswapper momenteel in ontwikkeling heeft, te weten ‘Tabu-ik praat erover’, een spel en boek waarmee ‘lastige’ onderwerpen bespreekbaar gemaakt worden, en ‘Habari Yako’, een spel voor het bevragen van welzijn op het werk, worden in samenwerking met SpellenLab verder uitgewerkt. Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze deskundige begeleiding onze hoge professionele standaard ook voor de nieuwe producten zullen handhaven.

Tenslotte: SpellenLab heeft ons uitgenodigd deel te nemen aan het SpellenFest, een grootse spellenbeurs met maar liefst 25 speluitgevers. Daar zijn wij uiteraard bij, op zondag 3 maart 2024. Niet alleen tonen wij dan onze spellen en de nieuwe spelconcepten, er zijn ook spellen te koop met een mooie korting én we organiseren een 360 Stories café! Het Spellenfest vindt plaats in het schilderachtige Brugge, wij adviseren om er net als wij een heerlijk weekendje uit van te maken.

Jef en Nele, heel hartelijk dank voor de bijzonder hartelijke en interessante ontvangst, tot ziens op zondag 3 maart!

– SHARE YOUR STORIES – 

Een goed verhaal, een écht verhaal, inspireert. Mensen die elkaars verhalen horen, begrijpen elkaar beter. En al vertellend begrijp je vaak ook jezelf beter.
Deel je overeenkomsten, respecteer elkaars verschillen.