SpellenFest

SpellenFest
12 maart 2024 Taleswapper

SpellenFest

Het SpellenFest in Brugge werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door het SpellenLab. Een tweede editie volgt ongetwijfeld want het bezoekersaantal van ruim 1500 mensen overtrof de verwachtingen.

Ruim veertig speluitgevers zorgden voor een bijzonder groot aanbod spellen, voor elk wat wils. Taleswapper Publishing & Events was aanwezig met diverse uitgaven waaronder het 360 Stories spel. Dit bordspelspel bestaat dit jaar 10 jaar en is in het afgelopen decennium wereldwijd gespeeld bij mensen thuis, maar ook in de ouderen- en jeugdzorg, in het onderwijs, als teambuildingsspel in het bedrijfsleven, als taalspel voor nieuwkomers en op tal van andere plekken.

 

Het SpellenLab beschikt met 21.000 spellen over de grootste spelcollectie ter wereld en zegt over 360 Stories: “Dit is een spel waar wij gelukkig van worden! Zonder enige competitie worden spelers uitgenodigd om iets over zichzelf te vertellen. Doordat er ‘geen verplichting’ is, stimuleert dit de spelers om tot verhaal te komen. Het eenvoudige concept en de prachtige uitvoering zorgt dan ook nog eens voor een extra troef.”

“360 STORIES is een spel dat de essentie van het samenleven samenvat: communiceren met en luisteren naar elkaar!”

Binnen VIVES SpellenLab wordt ‘360 Stories’ al jaren ingezet in de workshops:

  • Ouderenzorg: intergenerationeel werken en herinnering
  • Verbinding en weerbaarheid: (positief) leren communiceren
  • Anderstalige nieuwkomers: verhalen vertellen
  • Teambuilding: elkaar beter leren kennen
  • Mensen met autisme: iets vertellen over jezelf, leren luisteren naar anderen
  • Ergotherapie: affectieve vaardigheden m.b. communicatie
  • Sociale en emotionele vaardigheden: stimuleren van (positieve) communicatie
  • Gezinsbegeleiding: stimuleren van communicatie, luisteren naar elkaar.

Taleswapper Publishing was aanwezig op het SpellenFest in Brugge met het 360 Stories dialoogspel, het boek Gewoon Speciaal met verhalen uit het bijzonder onderwijs, het Herstel spel voor mensen met een LVB, het Alles Goed kaartspel om in gesprek te gaan over depressie, het Bemoeizorg spel om in je zorgteam te spelen en het Achter de Voordeur spel voor het signaleren van huiselijk geweld.

 

360 STORIES

360 Stories is een bordspel zonder winnaar of verliezer. Een spel voor met z’n tweeën of voor een hele groep. Je speelt het een uurtje of een hele nacht… 360 Stories is een uitnodiging om bijna verdwenen herinneringen op te halen en samen allerlei verhalen uit te wisselen.

Het 360 Stories bordspel wordt ingezet in de zorg, het onderwijs, in het bedrijfsleven bij teambuilding en het wordt gespeeld met vrienden en familie. Het opent gesprekken en zorgt voor verdieping in contacten.

Verkrijgbaar in Nederlands, Engels en Duits.

 

 

HERSTEL spel

Het HERSTEL spel is een behandel interventie in de vorm van een extra groot formaat bordspel waarmee herstellen van psychische problemen bespreekbaar wordt gemaakt. Geschikt voor voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg met zwakbegaafdheid of een lichte verstandelijke beperking; in zowel klinische als ambulante behandeling.

Het HERSTEL spel biedt psycho-educatie en het ontwikkelen van zelfmanagement vaardigheden voor mensen met een LVB op een aantrekkelijke en effectieve manier.

Gewoon Speciaal

‘Gewoon Speciaal – kijken vanuit kindperspectief’ is een bundel met meer dan 100 praktijkverhalen uit het speciaal onderwijs. Geschreven door gedragsspecialist en leerkracht cluster 4 Bart Heeling.

“De kinderen willen het liefst gewoon naar school. Ze willen erbij horen, voelen dat ze zelfbeschikking hebben en ontdekken dat ze iets kunnen. Relatie, autonomie en competentie zijn sleutelwoorden. Het zijn kinderen die het moeilijk hébben, in plaats van dat ze moeilijk zijn.”

Een ‘eye-opener’  voor docenten, jeugdcoaches, ouders en opvoeders.

 

 

 

 

 

Achter de Voordeur

Huiselijk geweld komt vaker voor dan mensen denken. Gemiddeld één op de acht volwassenen in Nederland wordt in zijn of haar leven geconfronteerd met een vorm van geweld in huiselijke kring. Per schoolklas is gemiddeld één kind slachtoffer van mishandeling.

Het ‘Achter de Voordeur’ spel is bedoeld voor studenten en (aankomend) professionals uit het onderwijs, de gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg, kinderopvang, veiligheid en justitie, beleids-makers en bestuurders.

Het team van Achter de Voordeur biedt professionele speltraining.

 

Bemoei je er (niet) mee

Met het spel ‘Bemoei je er (niet) mee’ worden zorgprofessionals via een reeks van vraag- en opdrachtkaarten uitgenodigd om op een ontspannen wijze bemoeizorg bespreekbaar te maken. Dit betreft individuele vragen, maar ook teamvragen. Daarnaast zijn er lees, kijk en luistertips in verwerkt. Casussen en rollenspelen komen ook aan de orde.

Door het spel met elkaar te spelen wordt geprobeerd bemoeizorg dichter bij de medewerkers te brengen. ‘Bemoei je er (niet) mee’ zorgt ervoor dat het team op een interactieve manier komt tot het uitwisselen van ideeën, visies, ervaringen, het delen van kennis en kunde en het ontdekken van elkaars krachten als het gaat over bemoeizorg.

Alles Goed

Het Alles Goed kaartspel is een tool om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken op een laagdrempelige, open en speelse manier.
Met scherpe vragen die inspirerend en spannend zijn, begin je met de ontwikkeling van een vangnet in je eigen omgeving.

Normaal vertellen anderen de verhalen van mensen met een depressie, maar het ‘Alles Goed’ kaartspel helpt  mensen hun eigen verhaal te vertellen, niet aan de wereld, niet aan de media, maar aan elkaar. 

 Er is ook een ‘Alles Goed’ boek met ervaringsverhalen.