Minchenu Maduro, pedagoog

Minchenu Maduro, pedagoog
30 november 2023 Taleswapper

Minchenu Maduro is een energieke spreker, die een brug slaat tussen hoofd en hart en iedereen in beweging krijgt. Minchenu Maduro is inspirator, trainer en presentator en werkt o.a. met (ex) gedetineerden. Zij is gefascineerd door “de mens”. Minchenu is geboren op Curaçao en getogen in Nederland.

“Mijn vader kwam studeren aan de hoge zeevaartschool in Den Helder.  Daar heb ik mijn jeugd doorgebracht. Ik weet nog goed dat ik samen met mijn vriendin Ikram in de gang van mijn ouderlijk huis zat. Wat zaten we daar te doen als twee jonge meiden zal je je misschien afvragen. We waren gedrag aan het analyseren. Waarom deed diegene zo en waar komt dat gedrag vandaan? We probeerden altijd te achterhalen hoe het zat. Wat beweegt iemand om zich zo te gedragen? Als je dat element kan begrijpen, dan pas krijg je een echte ontmoeting die zin heeft.”

 

Minchenu Maduro zet 360 Stories op diverse plekken in en speelt het regelmatig in een aantal penetentiare inrichtingen. “Ik werk met het spel in diverse gevangenissen. Het is zo bijzonder wat het losmaakt. Gedetineerden die al jaren emotioneel vast zitten komen ‘los’ door dit spel. Ze delen de meest persoonlijke verhalen met elkaar en daardoor ontstaat een diepere verbinding. ‘Ik vertel jou shit van mezelf die niet eens m’n beste matties weten.’ Laatst vertelde eentje over de eerste fiets die hij kreeg. De groep luisterde zo aandachtig en toen hij zijn emoties omschreef kwam er een golf van herkenning. Iedereen wilde ook z’n eigen verhaal over z’n eerste fiets vertellen. Soms is het zelf zo erg dat ze vergeten te gooien met de dobbelstenen. Blauw is een van hun favoriete lagen. ‘Jaaah nu is het jouw beurt voor die emo-shit’ roepen ze dan in koor. Samen lachen, dat werkt magisch.”

“Ik kan 360 Stories aan iedereen aanraden. Met wat voor doelgroep je ook werkt. Laatst had ik het spel gespeeld toen vrienden kwamen eten. We zijn dichter tot elkaar gekomen. Verhalen vertellen verbindt op zo’n natuurlijke manier dat je er niet bij na hoeft te denken. Ja ik ben ervan overtuigd dat alles wat jij uit je hart deelt puur is en daar komt geen ruis aan te pas.”

MINCHENU MADURO