HERSTEL spel.
Het HERSTEL spel is een behandelinterventie in de vorm van een extra groot formaat bordspel waarmee herstellen van psychische problemen bespreekbaar wordt gemaakt. Verslavingen, medicatie, goed voor jezelf zorgen en situaties om te vermijden komen op een laagdrempelige manier aan bod. Geschikt voor voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg met zwakbegaafdheid of een lichte verstandelijke beperking; in zowel klinische als ambulante behandeling.
In de GGZ zijn veel mensen met een psychiatrische stoornis en zwakbegaafdheid of een lichte verstandelijke beperking (LVB) in behandeling. Het aanbieden van een reguliere behandeling betekent voor deze mensen vaak overvraging. Hierdoor mist de behandeling het beoogde effect. Deze doelgroep heeft een andere benadering, behandeling en een ander aanbod nodig. Het HERSTEL spel biedt psycho-educatie en het ontwikkelen van zelfmanagementvaardigheden op een aantrekkelijke en effectieve manier.
Ontwikkeld door zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen
- Ingeborg Berger, verpleegkundig specialist
- Lisa Damsma, MWD/GGZ agoog
- Michiel van der Hout, psychiater
- cliënten en ervaringsdeskundigen
Het HERSTEL spel is ontwikkeld door professionals van de Antes Parnassiagroep, in samenwerking met ervaringsdeskundigen. Het idee voor het spel is samen met cliënten ontstaan, en de eerste versie is samen met hen gemaakt. Tijdens het onderzoek is het HERSTEL spel getest en beoordeeld door ervaringsdeskundigen die werkzaam zijn voor Antes. Naar de werking van het spel en de begeleiding door zorgprofessionals is uitgebreid onderzoek gedaan door GGZ agogen David Becker en Esmeralda Backx. Het Taleswapper team heeft de doorontwikkeling, uiteindelijke vormgeving en productie gerealiseerd.
Het HERSTEL spel kenmerkt zich door:
- Begrijpelijk taalgebruik
- Herhaling
- Ondersteunend beeldmateriaal
- Praktisch en herkenbaar
- Spelen en doen
- Elkaar helpen
- Leren van eigen ervaringen en van elkaar.
Literatuur, artikelen, links
Handreiking suicidepreventie LVB
Handreiking Suïcidepreventie bij jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). Deze handreiking is ontwikkeld binnen het project In contact blijven: netwerkbrede werkwijze suïcidepreventie jongeren. Dit project maakt deel uit van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021–2025.